Собственици в Монтанско: Крадат ни земите по законов път

Законови промени позволили на фирми да отдават под наем земеделски земи, без знанието на собствениците

„Имам 150 дка наследствена земя. В рамките на 10-15 г. я предоставям на един и същи арендатор да я работи и съм много доволна. Преди месец сключих отново договор. Преди 2 дни научавам, че някой с някакъв договор ми е взел земята под наем и без мое съгласие и разрешение.“

Това разказва пред NOVA собственичка на земеделска земя в Монтанско, коятo изведнъж се оказала без права върху нея. Тя и още десетки такива собственици се събраха на пореден свой протест пред общината във Вълчедръм.

Случаят засяга огромни земеделски площи предимно около Вълчедръм и Якимово. През последните седмици техните собственици и арендатори са уведомени, че без да са давали съгласие за това, земите са отдадени за обработка на две определени фирми.

От тези фирми обаче твърдят, че операцията е била напълно законна и показват две тълкувателни решения на Върховния касационен съд в защита на твърденията си.

Така на практика правото на обработка на земята и това върху целевите земеделски субсидии се прехвърля към новите наематели, сключили договорите без фактическото съгласие и знание на собствениците.

Това е възможно след промени в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, които дават възможност на несобственик да подписва договор за отдаването под наем на земята.

„Конституцията гарантира върховенството на частната собственост. Всички други закони под нея трябва да се съобразяват с това“, смята представител на протестиращите собственици, които се чудят за кого са написани тези закони.

В Общинската служба по земеделие са установили, че няма връзка между новите договори и собствениците и заради това не ги вписват в партидите на имотите. По случая е подаден сигнал и до главния прокурор.

Собствениците обаче се убедени, че това няма да помогне.

Ще отиде с полиция на нашите ниви и ще започне да жъне нашата продукция.

В договора пише, че той има право на 100% собственост върху продукцията“, смята една от протестиращите.

Друг изтъква, че всеки от тях ще трябва да търси правата си в съда.

Вчера представителят на фирмата, отдала под наем чуждите земи, Марио Асенов остана повече от 4 часа в сградата на общината във Вълчедръм, избягвайки обясненията пред собствениците.

Източник: Nova.bg

 

© 2020 druginovini.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:

© 2020 druginovini.com All rights reserved!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *