Гълфстрийм отслабва и това променя климата на планетата

Нарушаването на работата му е съпроводено с   тежки последствия за климата на нашата планета.

Учени от Йейлския университет и Университета на Саутхамптън смятат, че продължаващото намаляване на арктическия лед може да играе активна роля в измененията на Атлантическото меридионално обратно течение (AMOC).

В изследване, публикувано в списание Nature Climate Change се  отбеляза, че дънната част на AMOC се състои от плътна студена вода, която тече на юг от Северния Атлантически океан, а горната му част – от топла, която е насочена на север от Южния Атлантик и е част от течението Гълфстрийм. AMOC играе важна роля в регионалните и глобалните промени в климата, които засягат страните на Атлантическия басейн, особено в Европа.

През последните десетилетия, в условията на глобалното затопляне, системата AMOC  станала нестабилна. А заради намаляването на морския лед в Арктика, течението може да загуби от 30  до 50 на сто от своята сила, което ще  доведе до неговото изчезване. Защото това  най-мащабно океанско течения е отговорно за преноса на топлина от екватора до по-високите географски ширини.

В крайна сметка  нарушаването на този процес ще доведе до  тежки негативни последствия за климата на нашата планета.

Fobos

© 2020 druginovini.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:

© 2020 druginovini.com All rights reserved!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *