Горещината в Европа и мрачната прогноза на учените

Екстремните температури в  Европа могат  да убиват по  152 000 човека годишно още в  края на този век, ако не бъдат предприети действия за борба с изменението на климата.

Тази цифра е 50 пъти по-висока от сегашния брой на жертвите на тази стихия,  предупреждават учените от Обединения изследователски център на Европейската комисия в специализираното издание  „Lancet Planetary Health“. Аномалната горещина  е причина за 99% от всички смъртни случаи, свързани с времето, и повечето от тях са в    южната част на  Европа. България също е в опасност.

Тази седмица в няколко европейски страни  температурата на въздуха достигна  44 градуса по Целзий.

Няколко държави издадоха  официално предупреждение за горещините, като призоваха хората да не излизат без важна причина на улицата през деня, и да пият повече вода.

Необичайно високите температури в Италия – 10 градуса над нормалното – предизвикаха горски пожари; в някои региони има опасност от суша.

Най-малко двама души са загинали – в Румъния и Полша – десетки в цяла Европа са  в болница с топлинен и слънчев удар и други, свързани с топлината, състояния.

В сряда в Сардиния термометърът показа 44 градуса, а в Сицилия – а 42 градуса. Миналия четвъртък, 43 градуса по Целзий бяха регистрирани в околностите на Рим.

В Албания в петък  армията се притече на  помощ на пожарните  бригади в борбата срещу горските пожари, които обхванаха  страната, където температурата също достигна   40 градуса.

Албания се обърна към  ЕС за спешна помощ за предотвратяване на пожарите, тръгнали към столицата Тирана.

Съгласно европейския метеорологичен център Meteoalarm, горещините  ще продължат още няколко дни в Централна Европа и на Балканите.

Дългосрочната  прогноза на учените е доста мрачна

Експерти от Обединения изследователски център на Европейската комисия предупредиха, че ако не се вземат мерки за намаляване на емисиите на парникови газове за да се  намали влиянието на екстремните метеорологични явления, последствията могат да бъдат  следните:

Смъртните случаи  в резултат на екстремните  метеорологични условия ще  се увеличат  от 3 хиляди в периода 1981-2010  на 152 хиляди души в периода 2071-2100 г.
До 2100, две трети от европейците ще страдат от природни бедствия, като в началото на XXI век те са били 5% от населението на Европа;
Повече хора ще загиват и в  резултат на крайбрежните наводнения: 233 души годишно до края на века, в сравнение с шест в началото на века.

В това изследване учените са анализирали влиянието на седемте най-опасни природни феномени – аномални горещини, внезапно силно  застудяване, горски пожари, засушавания, речни и крайбрежни наводнения, както  и урагани – в 28 европейски страни, включително и в Швейцария, Норвегия и Исландия.

За да се направи оценка на уязвимостта на населението, изследователите са сравнили данните  за природни бедствия за периода 1981-2010 и са комбинирали тази информация с прогнозните данни за изменението на климата,  и ръста и миграция на населението.

„Климатичните промени са  най-голямата глобална заплаха за здравето на хората в XXI век, и свързаните с това рискове за обществото все повече ще бъдат свързани с опасностите, предизвикани от природни явления,“ – каза един от авторите на проучването Джовани Форстиери.

„До края на века около 350 милиона европейци всяка година ще попадат под въздействието на коварните климатични  крайности, ако не започне спешно  предприемане на мерки за контрол на глобалното затопляне,“ – добавят той.

Професорът в Лондонската школа  по хигиена и тропическа медицина, Пол Уилкинсън, който също принадлежи към групата на авторите на изследването, казва, че тези резултати са още едно напомняне за човешката уязвимост от екстремни климатични условия, както и за тези последствия от човешките дейности, които могат да възникнат, ако емисиите с  парникови газове продължават да са в същия мащаб като днес.

По Би Би Си

© 2020 druginovini.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:

© 2020 druginovini.com All rights reserved!

(Visited 4 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *