Не е конспирация: На Земята е започнал шестият период на масово измиране

В наскоро публикувано научно изследване се отбелязва изключително интензивното намаляване на броя на животните на нашата планета. Експертите  призовават за спешни действия  за да се спаси биоразнообразието.

Колко пъти трябва да се бие тревога, за може най-после да бъде чута? На 10 юли в списание  Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) се появи изследване, в което сътрудници  на американски и мексикански университети разказват за заплахата от „биологично  унищожение“, след като са анализирали промяната в числеността на  над 27 хиляди земни гръбначни – тоест  половината от известните на науката  бозайници, птици, влечуги и земноводни. Според учените,   тези видове силно губят позиции както по брой, така и по ареал на разпространение.

Подобно твърдение звучи не само в това изследване. За упадък на  биологичното разнообразие се говори в  много научни статии, които са били публикувани в големите списания. Така например, броят на орангутаните в Борнео е намалял  с 25% за десет години – до 80 хиляди. Гепардите са само 7 000, но те заемат само 10% от техния исторически ареал. И накрая, в Африка вече има само 35 000 лъвове, което е с 43% по-малко, отколкото преди 25 години.

Посланието е ясно: На Земята с ускорени темпове тече  шестото масово измиране. Изчезване на видовете  се е ускорило 100 пъти за един век, което няма аналог  от времената на гибелта на на динозаврите преди 66 милиона години. Смъртоносният  коктейл в момента е прекрасно известен: това е унищожаването на местообитанията (под влияние на селското стопанство, животновъдство и добив на полезни изкопаеми) лов и бракониерство, замърсяване и глобалното затопляне.

Обнародваното в  PNAS изследване е особено тревожно, защото   описаният  спад се отнася не само за оказалите се  ръба на изчезването  животни. Днес бързо намаляват и  най-често срещаните видове, а не само станалите  символи на „Червената книга“ –  полярни мечки, африкански  слонове и китайски  панди.

На  някой дали му е известно, че за  десет години във Франция са намалели с  40%  кадънките? И че ареалът на живораждащите гущери  в Евразия е намалял със стотици хиляди квадратни километра? 30% от видовете, които намаляват, се падат на обичайните животни около нас. Според експерти, това говори за „сериозността на текущия период на измиране.“

Времето изтича

Такова постепенно изчезване на флората и фауната ще бъде съпроводено с „катастрофални“ последици за всички екосистеми, както и с  екологични, икономически и социални бедствия,  предупреждават учените.

Защото  природата предоставя много изключително важни  услуги, независимо дали става дума за  опрашване, подобряване на плодородието на почвата, очистването на въздуха и  водата, улавяне на въглеродния двуокис. Способността на Земята да поддържа живота (включително и на човека) е сформирана от   самия живот.

Ние знаем как да се ограничи това „настъпление“ на човека срещу  биологичното разнообразие. За правителствата, бизнеса и населението на света, това означава преосмисляне на производството, потреблението и отношението към природата. Край на търговията със застрашени видове.

Подпомагане на развиващите се страни в опазването на биологичното разнообразие. Приоритет на дългосрочните интереси над краткосрочните. Времето изтича. Имаме  не повече от „две или три десетилетия“,  предупреждават учените. От  това зависи съдбата на биологичното разнообразие и вероятно и на човечеството.

© 2020 druginovini.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:

© 2020 druginovini.com All rights reserved!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *