Методът на Файнман: 3 стъпки за да овладеете всеки предмет

richard_feynmanЛауреатът на Нобелова награда за физика Ричард Файнман (на снимката) формулира  алгоритъм за обучение, който помага по-бързо и по-дълбоко да се разбере  всяка тема.
Аз не винаги съм бил добър ученик. На централно място в обучението си поставях количеството време, което беше посветено на него. И тогава открих нещо, което промени живота ми.
Известният лауреат на Нобелова награда за физика Ричард Файнман осъзнава разликата между „знанието за нещо“ и „знанието за името на нещо“, и това е една от основните причини за неговия успех.
Файнман се натъква  на формула на обучение, която му позволява да  разбира нещата по-добре от другите. Тази формула се нарича „методът на Файнман,“ и тя помага да се изучи всеки въпрос по-дълбоко и по-бързо.
Предметът, темата или понятието, които искате да изучите, не са от значение. Вземете каквото си искате. Методът на Файнман работи навсякъде. И най-хубавото е, че е много лесен за  изпълнение. Абсурдно лесен.
И това е не само отличен метод за обучение,  но и прозорец в един напълно различен начин на мислене.
Нека обясня.
В метода на  Файнман има три стъпки.
Стъпка 1: Научете на това детето
Вземете празен лист хартия и напишете това, което искате да изучите. Напишете това, което знаете по този въпрос, като че ли  го обяснявате на дете.
Не на вашия умен възрастен приятел, а на осемгодишния, който има достатъчно лексика и способност за концентрация, за да разбере  основните понятия и отношения.
Много хора са склонни да използват сложни думи и професионален жаргон, когато  не разбират нещо. Проблемът е в това, че ние се самозаблуждаваме, защото  не осъзнаваме  какво именно не разбираме. Използването на жаргон е  предназначено да се скрие от другите това наше неразбиране.
Когато записвате една идея от началото до края с прости думи, които са в състояние да разбере  едно дете (с използване на само най-често срещаните думи), вие помагате на себе си да разберете същността на по-дълбоко ниво и опростявате отношенията и връзките между понятията.
Ако положите  усилия, ще разберете ясно къде  имате пропуски. И това е добре, това показва възможността да се учите.
Стъпка 2: Повторете
В първия етап  вие неизбежно ще се натъкнете на пропуските в знанията си: някъде сте забравили нещо важно, не сте могли да обясните или просто сте срещнали проблеми при свързването на важните понятия.
Това е изключително важно, тъй като сте открили края на своите знания. Компетентност – това е знание на предела на  своите способности, и току-що сте намерили един от тях! Това е точката, от  която започва обучението.
Сега вече знаете къде е проблемът, така че се върнете към изходния материал и  го разгледайте отново, докато успеете  да го обясните с прости думи.
Намирането на границите на познанията ви също ограничава грешките, които сте склонни да правите, и увеличава шансовете за успех при прилагането на знанията ви.
Стъпка 3: Организирайте и опростете
Сега имате поредица от ръкописни бележки. Прегледайте ги и се убедете, че не сте записали грешно някой  професионален термин от изходния материал. Сега съставете един прост разказ. Прочетете го на глас. Ако обяснението не изглежда или не звучи достатъчно просто, това е знак, че вашите  познания все още се нуждаят от подобрение.
Стъпка 4 (по избор): Споделете
Ако искате да се уверите напълно, че всичко  разбирате ,  споделете знанията си с някой (в идеалния случай – ако това е някой  много слабо запознат с темата. Или с  8-годишно дете!). Най-добрият тест на вашите знания по темата – способността ви да ги предадете на друг човек.
По  материали на Econet
© 2020 druginovini.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:

© 2020 druginovini.com All rights reserved!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *