Как ще загине нашата галактика? (видео)

s60370653

Експерти от Колумбийския университет разказаха как ще изчезне животът на Земята, а след това и нашата галактика. Оказва се, че по космическите стандарти на Млечния път му остава твърде малко.

Теорията за Големия взрив, която обяснява началото на Вселената – е общоприета, но не е и единственият космологичен модел. Според нея, след Големия взрив се е образувал облак от прах и газ, от който се е образувала Вселената след девет милиарда години.

Земята се намира в Слънчевата система, а тя – в галактиката Млечен път, която е част от Вселената. Всички обекти се движат и си взаимодействат един с друг.

Преди няколко десетилетия учените са открили, че нашата галактика се движи към галактиката Андромеда с висока скорост. Техният сблъсък ще се случи след 2,5 милиарда години, след което двете галактики ще престанат да съществуват.

Впрочем населението на Земята не трябва да се притеснява – животът на планетата ще изчезне по-рано. Според учените, след 1 милиард години Слънцето ще започне да  отделя твърде много топлина, поради което водните запаси на Земята ще изчезнат, а заедно с тях – и всички живи организми.

По-късно Слънцето ще се разшири, ще станете стотици пъти по- голямо по обем, ще се превърне в червен гигант и ще погълне другите небесни тела, разположени на близко разстояние от него. След това звездата ще се свие и ще се превърне в бяло джудже.

Илюстрация във видеото:

И още едно видео:

Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *