В Съединените щати започна изграждането на космически кораб, който ще бъде изпратен на астероида Бен

3443928В САЩ започва изграждане на космически кораб , който през 2016 г. ще бъде изпратен на астероида , за да го изследва, да вземе проби и в рамките на няколко години да ги върне на Земята.

Както бе обявено в четвъртък от НАСА , решението е взето от независима комисия, която е разгледала възможността и целесъобразността за реализиране на изследователския проект.

Основната цел ще бъде да получи нови данни за структурата и състава на астероиди, които представляват потенциална заплаха за нашата планета.

Впоследствие , тези данни могат да бъдат използвани за организиране на специални мисии, за да се предотврати заплахата от астероид. В допълнение, учените очакват, че новата информация ще им позволи да разширят разбирането си за произхода на небесните тела и структурата на Вселената .

С изграждане на апарата, който е наречен „Озирис – Рекс“, се е заела най-голямата аерокосмическа компания „Lockheed Martin“ . „Планирано е той да стартира през есента на 2016 г., да се  сближи с астероида Бен през 2018 г., да вземе проби от него и да се върне на Земята през 2023 г.“ – казват от NASA .

В САЩ се надяват, че този проект ще бъде важна стъпка към организацията на пилотиран космически полет и кацане на астронавти   на повърхността на астероид, насрочен за 2025 година.

Бен е малък астероид (с диаметър около 550 м) , който се върти по елиптична орбита около Слънцето. Астрономите го отнасят към Аполоните – астероиди , чиято орбита пресича земната орбита .

В тази група  той  се счита за потенциално най- опасния  за нашата планета – вероятността от сблъсък с него е 1 на 4000. Падането ми  Земята ще се равнява на силата на експлозия от 2700 мегатона.

Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *