В Съединените щати започна изграждането на космически кораб, който ще бъде изпратен на астероида Бен

3443928В САЩ започва изграждане на космически кораб , който през 2016 г. ще бъде изпратен на астероида , за да го изследва, да вземе проби и в рамките на няколко години да ги върне на Земята.

Както бе обявено в четвъртък от НАСА , решението е взето от независима комисия, която е разгледала възможността и целесъобразността за реализиране на изследователския проект.

Основната цел ще бъде да получи нови данни за структурата и състава на астероиди, които представляват потенциална заплаха за нашата планета.

Впоследствие , тези данни могат да бъдат използвани за организиране на специални мисии, за да се предотврати заплахата от астероид. В допълнение, учените очакват, че новата информация ще им позволи да разширят разбирането си за произхода на небесните тела и структурата на Вселената .

С изграждане на апарата, който е наречен „Озирис – Рекс“, се е заела най-голямата аерокосмическа компания „Lockheed Martin“ . „Планирано е той да стартира през есента на 2016 г., да се  сближи с астероида Бен през 2018 г., да вземе проби от него и да се върне на Земята през 2023 г.“ – казват от NASA .

В САЩ се надяват, че този проект ще бъде важна стъпка към организацията на пилотиран космически полет и кацане на астронавти   на повърхността на астероид, насрочен за 2025 година.

Бен е малък астероид (с диаметър около 550 м) , който се върти по елиптична орбита около Слънцето. Астрономите го отнасят към Аполоните – астероиди , чиято орбита пресича земната орбита .

В тази група  той  се счита за потенциално най- опасния  за нашата планета – вероятността от сблъсък с него е 1 на 4000. Падането ми  Земята ще се равнява на силата на експлозия от 2700 мегатона.

Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Add Comment