60% от смъртността у нас се дължи на сърдечно-съдови заболявания

Статистиката сочи, че със сигурност над 60% от смъртността в България се дължи на сърдечно-съдови заболявания. Това каза доц. Иво Петров, председател на Дружеството на кардиолозите в България, предаде репортер на БГНЕС.

Основният убиец у нас са сърдечно – съдовите заболявания с основните си две фатални проявления каквито са миокардният инфаркт и мозъчният инсулт. Спецификата е, че у нас, за разлика от другите европейски страни, са повече инсултите в сравнение с инфарктите. „Средно по статистика в България има около 12 – 13 000 инфаркта и между 25 – 30 000 инсулта, тоест два пъти повече“, обясни доц. Петров.

Той посочи, че смъртността от двете заболявания, ако не се лекуват навреме и правилно, е гигантска – надвишава 25%. Така 1/4 от засегнатите загиват, а останалите, които оживяват най-често са тежко инвалидизирани. За съжаление, все още сме в челните места по сърдечно-съдови заболявания и смъртност, и специалистите казват, че това сочи, че голяма част от нас продължаваме да живеем нездравословно. Така все още близо 44% от населението у нас са пушачи, дори и сред гилдията на лекари има хора, които пушат.
Усилията обаче на Дружество на кардиолозите в България дават резултат, съвместно с МЗ и НЗОК лечението на острия миокарден инфаркт в последните годни се оптимизира много и поради това повече от два пъти е редуцирана смъртността от него.

http://www.vesti.bg/novini/doc.-petrov-60-ot-smyrtnostta-u-nas-se-dylzhi-na-syrdechno-sydovi-zaboliavaniia-5994786

Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *